Rebottled

Rebottled story

“Onze ambitie is dat ons glas gezien wordt als icoonproduct van de circulaire economie… ”

Jermain van der Graaf, oprichter Rebottled

In 2016 is Jermain begonnen met zijn circulaire avontuur onder de naam Rebottled. En het begon met de constatering dat vreemd genoeg wijnflessen geen statiegeld bevatten, maar wel een enorme belasting geven voor het milieu. Het recyclen van wijnflessen kost namelijk nog steeds 85% van de energie die het kost om nieuw glas te produceren! Hij ging op onderzoek om te kijken wat de mogelijkheden waren met al deze flessen.

Een logische stap zou zijn om deze flessen opnieuw te vullen, maar logistiek gezien is dit niet mogelijk want de meeste flessen worden in het buitenland gevuld. Echter, liet hij het hier niet bij zitten en begon na te denken over het upcyclen van de lege flessen tot een nieuw product. Ondanks dat er online sporadische al drinkglazen werden aangeboden, besloot Jermain hier een stap te willen zetten op een grotere schaal en met succes.

Inmiddels heeft hij samen met zijn team ruim 140 duizend wijnflessen gered van de vuilnisbelt en daardoor ook een enorme hoeveelheid energie bespaard. Ook in het buitenland bleef het succes niet onopgemerkt en werd Jermain zelfs genoemd in de Forbes 30 under 30. Ook Libbey, een van de grootste producenten van glas is aangehaakt bij het concept en helpt tegenwoordig met de productie van de glazen en beschikt over een groot netwerk waar Rebottled graag gebruik van maakt.

 

Wat wij zo gaaf vinden aan Rebottled

Het leuke aan Rebottled is niet alleen dat zij circulair zijn in doen en laten, maar de kracht van dit merk is de zichtbaarheid van het proces. De afkomst van de producten is nog steeds duidelijk ondanks dat de functie van het product wel degelijk veranderd is. Als Consuming for Good willen wij graag mensen bewuster maken in hun keuzes en de glazen van Rebottled laten enerzijds zien dat bewuste keuzes ook leuk kunnen zijn en anderzijds tonen zij ook dat circulair denken niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als de meeste mensen denken. De eenvoud van de producten van Rebottled in combinatie met de impact die hiermee gemaakt wordt, zorgt ervoor dat dit merk meer dan thuis hoort binnen ons assortiment.

Rebottled’s visie op duurzaamheid

Het begon door bewust met een elektrisch busje langs de Utrechtse horecabedrijven te rijden en de lege wijnflessen zelf op te halen. Vandaag de dag werkt Rebottled samen met grotere horeca- en wijnbedrijven voor de aanvoer van hun gebruikte flessen die de basis vormen voor het upcyclen. Hun overtuiging is dat het upcyclen van wijnflessen minder impact op onze planeet realiseert dan het gehele recyclingproces dat normaal gesproken doorlopen wordt, want naast het noodzakelijke energiegebruik wordt er nogs steeds 40% nieuw glas gebruikt. Per glas bespaart Rebottled ook nog eens 150 gram CO2 en 150 liter water en dus ook geen vervuilende glasovens. Daarnaast maken zij in hun eigen werkplaats gebruik van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor ook aan de sociale kant een bijdrage geleverd wordt aan een duurzamere maatschappij.