Roetz

Roetz

Unieke fietsmaker met talent

ROETZ’s STORY

Oprichter Tiemen ter Hoeven was gegrepen door het concept circulariteit en vroeg zich af waar dit concept nog meer toe te passen was. Het feit dat er jaarlijks in Nederland ruim één miljoen weesfietsen achtergelaten worden en niet meer opgehaald worden zette hem aan het denken. Vaak gaan deze fietsen richting de schroot, terwijl onderdelen zoals het frame en de voorvork nog prima in orde zijn. Sinds de oprichting in 2011 vormen deze onderdelen de basis voor de producten van Roetz. Voor de fietsproductie hergebruikt Roetz zorgvuldig geselecteerde fietsframes en transformeert deze tot échte retro design fietsen of zelfs tegenwoordig e-bikes. Hierdoor worden tonnen aan waardevolle grondstoffen bespaard en voor de rest van de nieuwe materialen streeft Roetz naar lokale inkoop. In de fabriek in Amsterdam worden de fietsen met de hand geproduceerd en afgemonteerd afgeleverd in heel Europa.  

“Wij geloven bij Roetz in tweede kansen en streven tegelijkertijd naar een circulaire en inclusieve samenleving…”

Tiemen ter Hoeven, oprichter Roetz

Mark laat de Combekk dutch oven zien

ROETZ’s visie op duurzaamheid

Naast het feit dat Roetz gebruik maakt van hergebruikte fietsframes en voorvorken, probeert Roetz ook zoveel mogelijk karton en ander onnodig verpakkingsmateriaal te voorkomen. Daarnaast gelooft men bij Roetz niet alleen in tweede kansen voor onderdelen, maar ook voor onbenut talent in hun streven naar niet alleen een circulaire maar ook een inclusieve samenleving. Roetz heeft hiervoor een speciale stichting opgetuigd onder de naam Roetz Fair Factory. De unieke makers van de fietsen, vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, volgen een opleidingstraject tot volwaardig fietsenmaker. Met een diploma op zak kunnen zij of aan de slag als fietsenmaker of aan het werk in een andere productielocatie. De slogan van Roetz luidt niet voor niets: “Join our ride to a better world”.

Waarom wij fan zijn van ROETZ

Wij vinden het belangrijk om te laten zien dat duurzaamheid gepaard kan gaan met niet alleen verantwoorde productiemethoden of verantwoord materiaalgebruik, maar dat dit ook nog eens resulteert in leuke eindproducten. De retro design fietsen van Roetz laten zien dat dit alles goed samen kan gaan. Kwalitatief goede producten, gemaakt door mensen die extra steun kunnen gebruiken en dan ook nog eens gebaseerd op reststromen vanuit de maatschappij. Kortom, een merk om trots op te kunnen zijn en daadwerkelijk invulling geeft aan “Consuming for Good”.